Onderhoudstips voor het dak

7 eenvoudige dakonderhoudstips om een gezond dak te garanderen

De kosten voor het vervangen of repareren van een dak zijn een uitgave die de meesten van ons zich niet kunnen veroorloven. Gelukkig kun je door periodiek een paar uur te besteden aan gepland onderhoud, dakproblemen opsporen en oplossen voordat ze uit de hand lopen.

Hieronder staan ​​zeven eenvoudige dakonderhoudstips om zo lang mogelijk een gezond dak te garanderen:

1. Gordelroos

Let goed op ontbrekende of beschadigde gordelroos en / of dakafdichtingsmiddel. Door gordelroos schoon te maken en ze vuilvrij te houden, kunt u ook het risico op algen-, mos-, schimmel- en korstmosgroei verminderen die de integriteit van uw dak in gevaar kunnen brengen.

Als u merkt dat sommige dakspanen op het dak versleten, beschadigd of ontbreken, moet u snel handelen. Als u denkt dat u het aankunt, vervang ze dan zelf, maar zo niet, dan kunt u een professionele aannemer inschakelen. Het is van cruciaal belang dat u dit controleert, aangezien schade aan dakspanen deel uitmaakt van normale dakslijtage, en dakspanen alleen zijn eenvoudig en goedkoop te vervangen.

Vervang afdichtmiddel voor dakonderhoud

2. Vervang afdichtmiddel voor dakonderhoud

Vervang de dakafdichtingskit indien nodig. Inspecteer elk deel van het dak waar afdichtmiddel aanwezig is en identificeer eventuele tekenen van scheuren of slijtage. Indien aanwezig, moet u de oude kit volledig verwijderen en in elk gebied nieuwe kit aanbrengen.

3. Trim overhangende takken

Terwijl u uw dak routinematig inspecteert, moet u uitkijken naar bomen die in de buurt van uw huis groeien. Als er takken te dicht bij of direct boven uw dak hangen, moeten ze worden bijgesneden. De reden is dat vallende bladeren zich op het dak verzamelen, vocht vasthouden en dan uw tegels gaan rotten, waardoor ze veel zwakker worden. Als dit lange tijd onopgelost blijft, kan dit leiden tot nog meer schade aan de gehele dakconstructie.

4. Inspecteer op roest

Als u uw dak heeft gebouwd met metalen onderdelen, moet u regelmatig controleren of er geen corrosie / roest op de metalen onderdelen zit. Als u merkt dat roest zich ontwikkelt, is het belangrijk om een ​​staalborstel te gebruiken om de roest te verwijderen, de aangetaste delen van het metaal te primen en tenslotte te schilderen om ze langer gezond te houden.

5. Reinig de dakgoten

Goten die verstopt raken, kunnen veel schade aan uw dak veroorzaken. De reden hiervoor is dat water dat zich ophoopt op goten gemakkelijk onder uw dakconstructie kan komen. Door uw dakgoten schoon en in goede staat te houden, zorgt u ervoor dat ze het beoogde doel kunnen dienen, waardoor eventuele directe gevaren voor uw dak tijdens het proces worden verminderd.

6. Onderhoud uw schoorsteen

Als u een gescheurde of ontbrekende mortel op / in uw schoorsteen opmerkt, zorg er dan voor dat u deze zo snel mogelijk vervangt. Dit is een cruciaal onderdeel van het dakonderhoud, aangezien de mortel de schoorsteenstenen op hun plaats houdt en als er een steen uitvalt, kan dit schade aan uw dak veroorzaken.

Voorkom vorming van ijsdammen

7. Voorkom de vorming van ijsdammen

IJsdammen zijn misschien mooi om naar te kijken, maar ze betekenen ondergang voor je dak terwijl ze zich opstapelen, en het repareren van dakschade door ijsdammen is kostbaar en intensief. Zorg ervoor dat u stappen onderneemt om uw huis en dak te isoleren om uw dak koel en op dezelfde temperatuur te houden als de externe omgeving. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw die zich het dichtst bij het dak bevindt, niet smelt in water en bevriest op de koudere delen van uw dak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *