Welke verschillende materialen worden gebruikt om een dak te bouwen

Welke verschillende materialen worden gebruikt om een dak te bouwen?

Er zijn veel materialen die worden gebruikt om daken te bouwen. Deze omvatten hout, steen, klei, glas, metaal, polycarbonaat dakplaten en nog veel meer. U moet heel zeker zijn bij het kiezen van het materiaal voor uw dak, want u wilt een stevige bekleding voor uw huis die langer meegaat, en u hoeft deze niet constant te repareren of eerder te vervangen. Hier is een lijst met de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen die beschikbaar zijn, samen met de voor- en nadelen van elk.

Hout

Hout

Een van de meest traditionele materialen die in daken worden gebruikt, is hout. Gemaakt van redwood, ceder en zuidelijk dennenhout, biedt het een rustieke uitstraling. Hout kan echter een probleem zijn in gebieden met een nat klimaat, schimmel, rot en vuur.

Leisteen

Leisteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, grijs, rood, groen en paars; waardoor de visuele aantrekkingskracht van een dak wordt vergroot. Het is een duurzaam, brandwerend materiaal, maar is tegelijkertijd zwaar en vereist extra omlijsting en professionele installatie. Leisteen is in feite een harde rots die kan worden gespleten in dunne platen die variëren van ¼ tot 1 inch. Met de eigenschap om meer dan 100 jaar mee te gaan, is leisteen een erg duur materiaal.

Metalen

Metalen

Metalen daken zijn een ander populair dakbedekkingsmateriaal, speciaal gebruikt in commerciële toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in twee soorten: panelen en gordelroos. De verschillende soorten metalen die beschikbaar zijn voor dakbedekking zijn onder meer koper, aluminium en staal. Metalen daken zijn lichtgewicht, duurzaam, recyclebaar en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze zijn echter ook duur.

Aluminium – Licht in gewicht en bestand tegen roest, aluminium is een geweldige optie voor dakbedekking. Het is echter ook zacht en broos, in vergelijking met andere metalen.

Staal – Duurzaam en zwaarder dan aluminium, staal is een betere optie. Het vereist echter verschillende soorten coatings voor bescherming. Er wordt bijvoorbeeld een laag zink aangebracht om staal tegen roest te beschermen; en een laag epoxyprimer wordt aangebracht om hechting tegen te gaan.

Koper – Koper heeft geen afwerking nodig; het is van nature corrosiebestendig. Het is ook flexibel en kan gemakkelijk worden gebogen omdat het zacht van aard is. Maar het is ook relatief erg duur.

Asfalt

Asfalt

Asfalt is economisch en eenvoudig te plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus u kunt een keuze maken om de uitstraling van uw huis te verbeteren. U moet ze echter laten versterken met glasvezel of organische materialen. De nadelen van asfalt zijn onder meer een kortere levensduur en geen isolatie.

Tegels van klei en beton

Als u elegantie en textuur aan uw dak wilt toevoegen, zijn dakpannen van klei en beton een goede optie, omdat ze verkrijgbaar zijn in grote varianten zoals plat, geribbeld en geschulpt. Ze zijn een zeer duurzame optie die lang meegaat, maar ze zijn ook zwaar en vereisen extra inlijsten en installatie door professionals. Ze zijn ook energiezuinig en onbrandbaar. Deze eigenschappen maken ze echter ook erg duur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *